Dharana este o veche tehnică yoghină care facilitează meditația
Astăzi despre: Dharana
Atunci când am înțeles, experimentat și integrat Pratyahara, pașii se îndreaptă firesc către ramura șase și șapte din Ashtanga Yoga a lui Patanjali:
Dharana (concentrare) și Dhyana (meditație).
Dharana este o veche tehnică yoghină care facilitează meditația. Cuvântul Dharana provine din limba sanscrită și se traduce prin a ține, purta, menține sau rezolva. Pe scurt, Dharana înseamnă a focaliza / concentra mintea pe un singur punct sau obiect, fără a-i permite să renunțe la această focalizare.
Cu toate acestea, atunci când alegem să trecem dinspre teorie spre practică, ne întâlnim într-un spațiu în care începem să ne experimentăm într-un mod diferit. Când această experiență începe, practicantul poate fi distras adesea de emoțiile și gândurile prezente la nivel mental.
Rafinarea este posibilă printr-o practică și o motivație susținută, rafinare care în cele din urmă va permite mentalului să aibă concentrarea / focalizarea doar pe un singur subiect / obiect.
După cum am mai spus, chiar dacă la începutul practicii această intenție pare dificil de realizat, practica este cea care va ajuta realizarea lui Dharana.
Această tehnică yoghină ne oferă 5 metode prin care putem pune în acord realizarea Dharana cu scopul propus.
Prima metodă de concentrare este Vitarka (densă), iar practica acesteia presupune concentrarea asupra unui obiect solid. Pentru realizarea acestei Dharana se folosește vizualizarea, respirația profundă și / sau mantrele.
Cea de-a doua metodă de realizare a Dharana este Vichara (subtilă) și presupune concentrarea asupra ideilor și / sau materiei non-dense cum ar fi energia (prana, chakre, vayus) simțurile și conștiința.
Vayu = forța energetică care se mișcă într-o direcție specifică pentru a controla funcțiile și activitățile corpului
Cea de-a treia posibilitate de realizare a Dharana este Ananda (plăcerii) care presupune concentrarea pe bucuria și beatitudinea obținute în stările profunde de meditație.
Cea de-a patra metodă de realizare a Dharana este Asmita (individualității), iar practica acesteia presupune concentrarea asupra individualității sinelui, martorul tuturor experiențelor avute.
Cea de-a cincea metodă de concetrare și obținere a Dharana este una care nu are un obiect, idee sau sentiment al concentrarii. Aceasta înseamnă să-ți centrezi atenția asupra minții în starea inițială de a fi. Este practica care implică răbdare, perseverență și aspirație interioară, pentru a reuși.
Odată ce Dharana este integrată, procesul de meditație – Dhyana devine unul facil, în funcție de instrumentul folosit (tipul de Dharana) și mai ales de aspirația interioară personală sau țelul propus.
În curând vom vorbi și despre Dhyana / Meditație! Vă aștept cu drag la Ora Yoga cu Eli! Mulțumesc!