Am ajuns la cea de-a patra ramura din Asthanga Yoga a lui Patanjali, Pranayama.
Astăzi despre: Pranayama
Această tehnică de respirație este puternic legată cu cele trei ramuri anterioare, Yama, Niyama și Asana în vederea pregătirii ființei pentru călătoria spirituală.
Pregătirea unui caracter puternic cu ajutorul învățăturilor pe care le aduce Yama și Niyama și reglarea fluxului energetic din corp prin Asana și Pranayama, deschid porțile către cea de-a cincea ramură, Pratyahara, despre care vom vorbi în următoarea întâlnire.
Când a apărut, ce este Pranayama și care este rolul său?
Pranayama a apărut când vechii yoghinii au realizat mai multe exerciții de respirație. Rolul acestor exerciții de respirație a fost gândit pentru purificare, întinerire, pentru dezvoltarea capacității de concentrare mentală și nu în ultimul rând pentru vindecare.
Aceasta este Pranayama!
Etimologia cuvântului Pranayama vine prin asocierea a două cuvinte:
- Prana care se traduce ca fiind „energia forței vitale”, energie subtilă a întregului Univers. Prana stă la baza întregii creații. Ea curge permanent în interiorul și exteriorul nostru.
- Yama care se traduce prin „control sau stăpânire”.
Astfel, că Pranayama este o tehnică de respirație care are rolul de a controla, cultiva și modifica cantitatea, calitatea, fluxul și direcția energiei vitale din corp.
Această respirație, Pranayama, mai este regăsită sub denumirea de „controlul respirației”, „forța vieții”, „principiul vital”, „energie spirit”.
Pranayama face parte din elementele fundamentale ale întregii practici yoga.
În practica yoga, prin această tehnică de respirație, efectele pranei asupra minții și emoțiilor este una semnificativă.
Orice tip de dezechilibru interior este puternic legat de fluxul prana care circulă prin canalele energetice ale corpului fizic, numite nadis-uri.
Atunci când canalele energetice sunt blocate, datorită emoțiilor necontrolate prima afectată este respirația. Respirația este cea care răspunde cu rapiditate la stările interioare, iar datorită acestui fapt fluxul prana devine inconstant. În aceste condiții putem experimenta o lipsă de concentrare iar emoțiile tind să devină din ce în ce mai puțin pozitive. Această relație dizarmonioasă se exprimă în general prin stări de anxietate, frică, îngrijorare, tensiune, depresie, furie. În cele din urmă datorită acestor stări interioară exprimarea coboară până la nivel de corp fizic, reflectându-se prin diverse dezechilibre.
În schimb când canalele energetice sunt deschise fluxul prana curge liber și lin. Această curgere lină, fără nici un fel de blocaj, determină o mintea calmă, focalizată, fericită, pozitivă și entuziastă.
Astfel că, tehnica de respirație Pranayama, folosită adecvat și conștient, reglează stările de dezechilibru interior.
Care este modalitate prin care putem îmbunătăți accesul Prana în organism?
Pentru a ajuta la creșterea pranei la nivelul organismului, cea mai eficientă modalitate este respirația, folosind tehnicile pe care Pranayama ni le oferă. Aceste tehnici ne ajută să controlăm, cultivăm și schimbăm calitatea și cantitatea de aer introdusă în plămâni care aduce un nivel superior de prana.
Prin respirație Prana este absorbită prin cele două canale energetice – nadis-uri, care se termină la nivelul nărilor.
Ori de cate ori schimbăm, prin tehnicile de respirație, nivelul de prana din organism, acesta va reacționa din punct de vedere energetic, din punct de vedere psihic și mental. În cele din urmă, schimbarea produsă, se va reflecta până la nivel de corp fizic, îmbunătățindu-i condiția.
Tehnicile avansate de Pranayama sunt folosite în special pentru a curăța impuritățile și obstacolele din canalele energetice/nadis-uri, pentru a permite energiei vitale să curgă liber și lin.
Când și cum practicăm Pranayama?
Atunci când alegem să începem practica tehnicilor de respirație Pranayama, pentru început, este potrivit să ne adresăm unui instructor de yoga.
Câteva date despre modul de abordare a Pranayama
Pentru majoritatea tehnicilor din Pranayama, respirația este lentă și constantă, inspirată și expirată pe nas, profund, până la nivel abdominal.
Pentru o eficiență maximă, postura în care facem respirația este necesar să fie una cu spatele drept și cu corpul relaxat. De asemenea în timpul practicii este necesar să rămânem focalizați pe tehnica de respirație aleasă, din Pranayama, eliberând orice tip de gând.
Primii pași sunt aceia de a învăța să avem o expirație lentă și lină. Inspirația va deveni și ea lentă și lină. După acest prim pas putem învăța încet să controlăm lungimea inspirației și expirației.
Pentru a lucra corect și eficient va invit într-un studio yoga pentru ghidare.
După ce ați practicat pranayama, este recomandat să vă relaxați în Shavasana sau practicați câteva minute de meditație.
Când să practicăm Pranayama?
Alegerea unei tenhnici de respirație din Pranayama este în legătură cu momentul zilei în care alegem să o practicăm și nu în ultimul rând cu nevoile pe care le avem pentru stimularea energiei și a concentrării, și de asemenea a felului în care dorim să ne simțim corpul, mintea și inima în urma practicii.
Cele mai potrivite momente de practică Pranayama sunt la răsăritul și apusul soarelui. Aceste momente ne ajută să intrăm în fluxul natural al energiei Pământului, pe perioada practicii.
Mulțumesc!
Vă invit cu drag pe salteluță să experimentăm împreună!