Pratyahara deschide poarta călătoriei spirituale prin retragerea conștientă a atenției de la simțuri și îndreptarea acesteia în interiorul ființei în vederea următorului pas care duce spre meditație.
Pratyahara - Yoga calea celor 8 stadii

Am ajuns la cea de-a cincea ramură din Asthanga Yoga a lui Patanjali, Pratyahara.

Astăzi despre: Pratyahara

Am ajuns la cea de a cincea ramură din Ashtanga Yoga a lui Patanjali – Pratyahara, cea care deschide poarta călătoriei spirituale prin retragerea conștientă a atenției de la simțuri și îndreptarea acesteia în interiorul ființei în vederea următorului pas care duce spre meditație.

Etimologia cuvântului ne spune că Pratyahara este compusă din două cuvinte:

  • Pratya – care înseamnă „retragere” sau„retragere înapoi/interior”
  • Ahara – tot ceea ce primim din exterior

Mai pe scurt, Pratyahara înseamnă controlul asupra influențelor exterioare prin retragerea atenției în interior.

01-Pratyahara - Yoga calea celor 8 stadii

Dacă primele patru ramuri – Yama, Niyama, Asana și Pranayama (vezi articolele anterioare despre fiecare în parte) ne-au fost oferite de Patanjali ca practici externe, cea de-a cincea ramură Pratyahara ne este oferită ca o punte/cheie în vederea călătoriei spirituale; o mai putem defini ca fiind cea care realizează legătura dintre aspectele exterioare și cele interioare ale practicii yoga.

Primele patru ramuri vin să ne ajute să avem controlul asupra experiențelor vieții, printr-o viață trăită conștient, moral. Acest fapt împlinit dezvoltă capacitatea de a deveni un fin observator al experiențelor pe care viața ni le oferă.

Pratyahara este una dintre cele mai provocatoare ramuri care solicită un exercițiu constant pentru o conștiință din ce în ce mai eliberată de reacțiile la stimuli exteriori și de asemenea o conștiință complet prezentă.

Pentru a „trăi” Pratyahara este necesar să ne dezvoltăm capacitatea de a deveni absorbiți în interior atât de profund, încât aspectele care țin de lumea exterioară, chiar dacă vor continua să existe, nu ne vor mai perturba.

Deși Pratyahara, ca definiție, poate părea pentru mulți dintre noi ușor de realizat, practica în sine ne arată că dependența noastră de organele biologice de simț și predispoziția de a reacționa la stimulii exteriori primiți cu ajutorul lor, ne fac călătoria adesea dificilă.

02-Pratyahara - Yoga calea celor 8 stadii

Cu toate acestea, însușirea calității pe care Pratyahara ne-o propune este una „obligatorie” și necesară în vederea accederii spre meditație.

Acest angajament devine mult mai accesibil atunci când realizăm atributele primelor patru ramuri, care construiesc caracterul (Yama, Niyama) și rafinează energiile corpului (Asana, Pranayama).

Așa cum am mai spus, pentru a medita este necesară Pratyahara.
Călătoria spirituală continuă!
Vă aștept cu drag la Ora Yoga cu Eli!
Mulțumesc!

Eli
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ora yoga cu Eli

No event found!
Eli instructor Yoga

Despre mine:

Licențiată în psihologie, consilier pentru dezvoltare personală, tehnician nutriționist, trainer meditație la Institutul Heartfulness, instructor Yoga Aliance RYS500

Articole recente: