Namaste este un cuvânt din limba sanscrită și este, ca gest, folosit în Asia atunci când oamenii se întâlnesc. Este simbolul unui gest de iubire și respect.
Ce este namaste

În India, acest gest se face prin alăturarea palmelor, pentru a simboliza sensul său profund, fără a vorbi. În lumea occidentală, acest salut se face de obicei verbalizând „Namaste”.

Traducerea cuvântului Namaste este următoarea:

„Nama” înseamnă plecăciune, „as” înseamnă eu, și „te” înseamnă tu.
„Namaste” se traduce literal prin „mă închin în fața ta”. Semnificația actuală a cuvântului Namaste este „Mă înclin în fața divinului din tine”.

Namaste: gestul mâinilor

Gestul mâinilor se face prin așezarea palmelor împreunate în dreptul chakr-ei inimii, închizând ochii și, plecându-ți ușor capul. Acest salut se mai poate realiza prin așezarea palmelor împreunate în fața celui de-al treilea ochi, plecându-ți ușor capul. Apoi mâinile sunt aduse, tot împreunate, în dreptul inimii.
Este salutul folosit și în sălile yoga, la începutul și la sfârșitul cursurilor.
Acest gest este cunoscut sub numele de Anjali Mudra. Această mudra este practicată prin unirea palmelor și vârfurilor degetelor, care sunt cunoscute ca puncte de energie în organism. Aceste puncte fac parte din circuitele nervoase ale creierului, care sunt în legătură cu partea superioară a corpului. Pe măsură ce mâinile sunt apropiate către centrul corpului, conectăm cele două emisfere cerebrale – emisfera dreaptă cu cea stângă. Este procesul yogin de unificare a celor două polarități. În yoga, totul este reprezentarea Unității.

Namaste: simbolistica degetelor

În ceea ce privește simbolistica degetelor, este potrivit să știm că fiecare deget simbolizează calități diferite, după cum urmează;
Degetul mijlociu, inelarul și degetul mic reprezintă cele trei calități clasice ale naturii (cele trei Gunas). Degetul mijlociu simbolizează „sattva” (puritate, înțelepciune și înțelegere adevărată). Degetul inelar simbolizează „rajas”(activitatea și mișcarea). Iar degetul mic reprezintă „tamas”(lenea sau letargia). Degetul arătător reprezintă sufletul individual, iar degetul mare reprezintă sufletul plenar.
În spatele fiecărui gest (mudra, asana) yoga este o adevărată filozofie de viață, iar înțelegerea conexiunilor și folosirea lor duce aspirantul tot mai aproape de realizarea echilibrului – a Unității.

Prin salutul Namaste în practica yoga, recunoaștem Divinul ca bază a întregii creații!

Vă aștept cu drag la Ora Yoga cu Eli!
Mulțumesc!

Eli
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ora yoga cu Eli

No event found!
Eli instructor Yoga

Despre mine:

Licențiată în psihologie, consilier pentru dezvoltare personală, tehnician nutriționist, trainer meditație la Institutul Heartfulness, instructor Yoga Aliance RYS500

Articole recente: