Yoga este o filozofie de viață, care se exprimă prin Calea celor 8 Stadii a lui Patanjali. Astazi despre: Niyama (autodisciplină)
Niyama este cea de-a doua ramura din Asthanga Yoga a lui Patanjali și se referă la reguli de disciplină interioară pe care practicantul le cultivă față de el însuși.
Aceste reguli au rolul de a ne ajuta să ne construim caracterul.
Atunci când începem să lucrăm cu Niyama, începând cu Saucha (curățire/puritate) până la Isvarar Pranidhana (predarea unei puteri superioare) putem experimenta aspecte mai puțin armonioase cultivate în adâncul nostru. Treptat eliberându-le prin aprofundare și înțelegere ne putem îndrepta pas cu pas către adevărul aflat în adâncul inimii noastre prin Isvarar Pranidhana.
Niyama cuprinde 5 practici, atitudini sau reguli de viață care sprijină transformarea aspirantului:
Saucha: puritatea
Saucha vine pentru a ne ajuta la cultivarea unei atitudini de puritate interioară și exterioară, în gând și în fapte. Pentru a putea atinge starea de desăvârșire spirituală este necesară purificarea completă a aspirantului prin tehnici de purificare trupului, purificarea minții dar și purificarea structurilor subtile ale ființei, prin recunoașterea și eliberarea obiceiurilor care nu ne sunt de folos.
Santosha: mulţumirea
Este unul din darurile care implică cultivarea permanentă a unei stări de seninătate și pace sufletească, indiferent de circumstanțele exterioare. Învățătura yoghină consideră că nemulțumirea este o expresie a ignoranței. Este recunoscut faptul că orice împrejurare, chiar aparent nefavorabilă este în esență o lecție de viață pentru a deveni mai echilibrat.
Astfel că, nu satisfacția, ci capacitatea de a ne bucura de lucruri așa cum sunt ne ajută să creștem.
Unul din instrumentele care sprijină realizarea mulțumirii prin echilibrarea fluctuațiilor minții este meditația.
Tapas: disciplină interioară, efort permanent, perseverență
Aceasta atitudine interioară se referă la necesitatea cultivării unei discipline permanente, a unui efort ardent, constant și perseverent.
Tapas-ul poate implica practici yoga, meditație, rugăciune… etc., pentru o perioadă prestabilită de timp, dar în același timp înseamnă și capacitatea de a renunța la obiceiuri nefaste, vicii, la ceva dizarmonios sau perturbator cultivat de-a lungul timpului în ființa noastră.
Tapas-ul crește anduranța yoghinului ajutând la menținerea permanentă a unui echilibru mental.
Svadhyaya: studiu personal/cunoașterea de sine
Cultivarea acestei atitudini interioare este în relație cu o continua auto-educație, prin studiu, introspecție, starea de conștientizare permanentă pentru împlinirea cunoașterii de sine.
Prin studiu personal mintea este eliberată de ignoranță, de confuzie. Această elevare a minții prin cunoaștere conduce în cele din urmă aspirantul către desăvârșire.
Isvara pranidhana: devoțiunea față de Divinitate
Ishvara Pranidhana poate fi tradus și ca „predarea unei puteri Superioare” sau pur și simplu renunțarea la așteptările noastre. Poate fi de asemenea experimentat ca dăruirea către Divin a tuturor fructelor acțiunilor noastre, a trăirilor, aspirațiilor și gândurilor.
Această dăruire în cele din urmă realizează într-un mod natural uniunea dintre minte și inimă printr-o totală stare de devoțiune.
Mulțumesc!